Skip to main content

Excursie John Huiberts

Home / Actueel / Excursie John Huiberts

In november hebben we met een deel van de deelnemers van het Lerend Netwerk de biologische bloembollenteler John Huiberts bezocht. John teelt op een oppervlakte van circa 70 hectare biologische bloembollen en rustgewassen. Na een uitgebreide uitleg over de geschiedenis van het bedrijf en waarom er gekozen is voor een radicale omschakeling, werd de excursie buiten de kantine voortgezet naar de ruimte waar gieren werden geproduceerd. Een gier is een aftreksel van bijvoorbeeld brandnetels, waarbij het vloeibare gedeelte tijdens het planten van de bloembollen wordt meegespoten als een natuurlijke hulpstof.

Het bedrijf kent een indrukwekkend machinepark, waaronder een zelf ontwikkelende mulchmachine (JBM Mulcher), een ecoploeg en een robot waarmee geëxperimenteerd wordt om het onkruid tussen bijvoorbeeld de dahlia’s te verwijderen.

Omdat het bedrijf als grote jongen opereert in een kleine markt (van de 65 hectare biologische bloembollen wordt 40 hectare op dit bedrijf verbouwd), is het van alle markten thuis. Zo worden er niet alleen bloembollen geteeld, maar worden deze ook verpakt voor de eigen webshop en is er een verpakkingslijn waarbij de bloembollen in een potje met grond worden gestopt, waarna deze tijdens het voorjaar te koop staan bij de Ekoplaza.

Op een aparte locatie heeft het bedrijf een loods met een eigen productie van bokashi. Hier wordt met behulp van (biologisch) maaisel uit een natuurgebied en meststoffen van buitenaf op gecontroleerde wijze eigen meststoffen geproduceerd.

Al met al was het een erg interessante excursie en hebben we met veel bewondering kunnen waarnemen met hoeveel ‘experimenten’ een bedrijf gelijkertijd mee bezig kan zijn!

Copyright www.delieuw.nl

Web+Design door WEBJONGENS