Skip to main content

Bodempilot

op Texel

Chroma-bijeenkomst terugkijken?

Een aantal boeren hebben een Chroma-analyse laten maken van hun bodem of compost. Tijdens een online bijeenkomst heeft René Jochems uitleg gegeven hoe deze gelezen dient te worden. Wil je deze terugkijken? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je ontvangt een link om de opname te downloaden en terug te kijken. 

Bodem C-tool

Op 8 Juni heeft Bram van Groningen met een studiegenoot een presentatie gegeven over de Bodem C-tool. Dit werd voorafgegaan met een uitleg over wat organische stof doet, hoe het wordt opgebouwd en op welke wijze het afbreekt.

De Bodem C-tool geeft op een eenvoudige manier inzicht in de organische stofbalans, en een duidelijk beeld welke maatregelen bijdragen aan het verhogen van het organische stofgehalte, zoals het verhakselen van stro, de teelt van groenbemesters en het aanvoeren van drijfmest.

Wil je de presentatie van Bram en Julian terugkijken? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je ontvangt een link om de opname te downloaden en terug te kijken. 

Klik hier voor de PowerPoint van de presentatie

Klik hier voor de website van Farmmaps

Klik hier voor de online handleiding

Klik hier voor een online instructievideo

Bijeenkomst natuurpercelen

Op 12 juni hebben de pachters van natuurpercelen van Natuurmonumenten de bodems van hun natuurpercelen bekeken samen met bodemadviseur Joost van der Kroon. Aan de hand van de gegraven profielkuil kon Joost al aangeven wat het probleem van het perceel was (te weinig voeding, verzuurde grond of verdichtte onderlagen) en wat er geadviseerd wordt om hieraan te gaan doen. Het was een uiterst leerzame dag voor de deelnemende pachters en in samenwerking met Natuurmonumenten is hier een daadwerkelijk vervolg aan gegeven door middel van het bekalken van de percelen met traag werkende zeeschelpenkalk.

Wil je weten welk grondsoort jij hebt, of hoe de bodemsoorten op Texel of Nederland in elkaar steken, klik dan op deze link. Klik je op het gebied en vervolgens het i symbool dan zie je specifiek de grondsoort. Kom je er niet uit? Je kan altijd om hulp vragen aan Siem of Vincent.

Kruidenrijk grasland

Op 8 augustus is er een door Mulder Agro een lezing gehouden over kruidenrijk grasland, gecombineerd met het bezoek van een ingezaaid perceel kruidenrijk grasland van Labora.

Proefopzet bodempilot

Vanaf eind augustus zijn veel behandelingen uitgevoerd aan de bodem die in het bodemrapport zijn geadviseerd. Om de effecten van de behandelingen op de bodem te kunnen meten wordt op sommige bedrijven voor het uitrijden van bijvoorbeeld vaste mest een zeil gespannen. Dit deel blijft onbehandeld en dient na drie jaar behandelen als referentieperceel. 

Copyright www.delieuw.nl

Web+Design door WEBJONGENS