Skip to main content

Schapenboeten

op Texel

Schapenboeten

Home / Natuur & Landschap /Ā Schapenboeten

Herkenbare vorm

Iedereen die op Texel is geweest, herkent de schapenboet in het agrarische landschap. Een schapenboet bestaat van binnen uit een houten vierkant. De gemetselde muren zijn relatief laag, zonder of met kleine raampjes. Het dak is bedekt met riet en/of dakpannen. De platte kant heeft een rechtopstaande gemetselde en/of houten wand tot aan de nok.

Historie

Van oudsher is de schapenboet functioneel in de schapenhouderij en werd gebruikt als opslagplaats voor hooi en gereedschap. Let u ook op de manier waarop schapenboeten in het land staan. De platte kant (ingang) is altijd naar het noordoosten gericht. Zo worden de boeren tijdens het werk beschermd tegen de wind, die vooral uit het zuidwesten waait.

Verlies functionaliteit

Ook de schapenboet heeft te kampen met het verlies van functionaliteit. Door de schaalvergroting in de landbouwsector en afname van aantal schapenhouders, wordt de schapenboet weinig meer gebruikt. Voor agrariƫrs staat hij eerder in de weg dan dat ze de boet werkelijk gebruiken. Steeds meer boeten raken daarom in verval.

Redenen voor behoud

De Lieuw stimuleert het herstel en behoud van de Texelse schapenboet. Enkele belangrijke reden: naast landschappelijke waarde heeft de schapenboet cultuurhistorische-, toeristische- en natuurlijke waarde. Vogels en vleermuizen vinden een broed- of slaapplek in of nabij de schapenboet.

Wij helpen graag met een vraag over deze regeling

Copyright www.delieuw.nl

Web+Design door WEBJONGENS