Skip to main content

Neeltjesnol


In 2016 zijn nieuwe wandelroutes aangelegd rondom het dorp. De routes starten allemaal op het dorpsplein bij Spar Goënga. Daar vind je ook een grote overzichtskaart van alle routes.

Elke wandeling vertelt een verhaal over het dorp, de bewoners en hun geschiedenis en over het landschap en de natuur in het bijzondere zuiden van Texel. Op deze routekaart staan alle routes, inclusief verbindingen met bestaande andere wandelroutes.

Home / Wandelen / Neeltjesnol

Route Neeltjesnol

Dit wandelpad voert vanuit het dorp in zuidwaartse richting, door de duinen en langs camping Loodsmansduin naar de Mokbaai. Vanaf Neeltjesnol (nol = duin) heb je prachtig zicht op het vogelrijke wad van de Mokbaai. Over het ontstaan van de naam Neeltjesnol doen verschillende verhalen de ronde. Was Neeltje een van de vrouwen die op het hoge duin op de uitkijk stond, wachtend op de terugkomst van haar zeevarende man of zoon? En gaf zij haar naam om de een of andere reden aan dit duin? Er gaat een mooi, verhaal over een Texelse boer die wilde dat zijn dochter trouwde met een rijke boerenzoon. Zij had een andere man op het oog en weigerde koppig. Haar oude vader, onwrikbaar als Neeltje zelf, bracht haar op een kwade avond naar de heks, die woonde in een zandheuvel. Hij liet Neeltje in de duinen achter en niemand hoorde ooit nog iets van haar. De zandheuvel zou sindsdien Neeltjes Nol heten! Via het boerenland ten zuiden van Den Hoorn loop je weer terug naar het dorp.

Informatie

Op de verschillende routes vind je onderweg borden met informatie. De vier wandelpaden rondom Den Hoorn zijn in het kader van het dorpsontwikkelingsplan 'Loodsen door het Landschap' tot stand gekomen met dank aan het Waddenfonds, Provincie Noord-Holland en Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), agrariërs en De Lieuw.

Route op kaart

Door op de kaart hieronder te klikken, opent deze route in Google Maps. Met de live locatie aan op je telefoon kun je tijdens de wandeling zien waar je op de route bent. Route Neeltjesnol is met een groene lijn aangegeven.

Fiets- & Wandelroutes

Heeft u al onze routes al ontdekt?

Slufter - Oosterend

12,0 km

Oosterend

3,0 km

Oosterend

5,0 km

Oosterend

40,0 km

De Waal

5 km

Den Burg

4,5 km

Oudeschild

2,0 km

Den Hoorn

7 km

Den Hoorn

5,5 km

Den Hoorn

8,5 km

Copyright www.delieuw.nl

Web+Design door WEBJONGENS