Je gaat de boer & het landschap sterker waarderen als je elke dag ervaart dat ze voor gezond en lekker eten zorgen. Dus hoe mooi zou het zijn als meer dan 50% van alles wat op Texel wordt gegeten (door bewoner & gast) van eigen eiland komt en natuurinclusief wordt geproduceerd.
Vanuit bovenstaand perspectief heeft het Nationaal Park Duinen van Texel aan Wageningen Universiteit & Research gevraagd om samen met een groep Texelaars onderzoek te doen hoe een korte voedselketen het eiland ecologisch, economisch en sociaal verder kan helpen. De groep heeft 5 redelijk extreme scenario's verkent om van te leren:
- wat gaat er veranderen aan het landgebruik;
- hoe veranderen de kasstromen als je lokaal gaat produceren;
- wat zijn de kwetsbaarheden in de keten;
- wat is de impact van verandering op de kwaliteit van natuur & landschap (water, biodiversiteit)
- wat is de economische impact op de eilandeconomie;
- hoe veranderen de mineralenstromen als je maximaal inzet op circulariteit;
- etc.
De conclusies zijn op zichzelf niet spectaculair: als je zwaar inzet op extensivering en biodiversiteit dan komt er druk op de economische haalbaarheid, als je zwaar inzet op het economische, dan verandert er weinig aan de kwaliteit van het landschap en de natuur. De winst is vooral dat we met vertegenwoordigers vanuit landbouw, natuur, horeca, retail, gezondheid en gemeente het onderzoek samen hebben gedaan. En samen de conclusies getrokken.
De volgende stap is dat op basis van de inzichten er een aantal concrete initiatieven worden gestart. Onder aanvoering van Niels Kossen van Bakker Timmer wordt er gewerkt aan een Texels Graancollectief waar Boer, Bakker en Burger gaan samenwerken om brood te bakken van lokaal geteeld en gemalen graan. Drie deelnemers van het Lerend Netwerk zijn hierbij betrokken. Daarnaast wordt gekeken hoe het Lerend Netwerk en de Coöperatie Texel Samen Sterk kunnen samenwerken om meer lokaal gezond voedsel beschikbaar te krijgen.
Voor meer informatie kun je terecht bij Dirk van der Beek (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)