Skip to main content

Experimenten

op Texel

Bodemadviezen

Home / Natuur & Landschap / Experimenten

Na het ontvangen van de bodemuitslag hebben de deelnemers online uitleg gekregen hoe zij de uitslagen moeten lezen. Opvallend is dat het gehalte ijzer en natrium op het hele eiland vrij hoog is, wat volgens Joost van der Kroon (bodemspecialist) voornamelijk te maken heeft met het feit dat we vlakbij de kust zitten. Daarentegen waren de gehaltes van micronutriënten bij iedereen lager dan aanbevolen, wat te maken heeft met het feit dat er de afgelopen decennia de bemesting voornamelijk gericht was op stikstof, fosfaat en kalium en niet op bijvoorbeeld Magnesium en Zwavel.

De bloembollentelers en akkerbouwers hebben al een bodemcoach op bezoek gekregen in de vorm van John Huiberts (biologisch bloembollenteler in Sint-Maartensvlotbrug) en de reacties waren erg hoopgevend. Duidelijk was wel dat veel deelnemers gewoonweg kennis misten om het bodemleven beter te begrijpen en het advies dan ook met beide handen aan willen grijpen om de bedrijfsvoering te verbeteren.

De deelnemende veehouders ontvangen binnenkort een bodemcoach op hun bedrijf. Hier wordt alvorens contact met hen opgenomen. Het vervolg na de adviesgesprekken is dat de bedrijven actief gaan experimenten met de toediening van bepaalde nutriënten, stimulansen of inzet van (nieuwe) bewerkingsmachines. Speciale 'guts' waarmee een onverstoord bodemmonster kan worden genomen om de opbouw van de bodem aan landoppervlakte te kunnen beoordelen.

Artikel Natuureiland Texel

In het magazine Natuureiland Texel, een uitgave van Nationaal Park Duinen van Texel, staat een artikel over het Lerend Netwerk door Natuurmonumenten. Klik op de afbeelding om het te kunnen lezen.

Copyright www.delieuw.nl

Web+Design door WEBJONGENS