Skip to main content

Activiteitenagenda

29 & 30 mei 2024: eilandbezoek Terrae Vitae bodemverbeteraar

31 mei 2024: bezoek wethouder

12 juni 2024: veldbezoek akkerbouwers

juli 2024: bijeenkomst krachtvoer van eigen eiland

juli 2024: bezoek bodemexpert veehouders

Activiteitenagenda

2022:

- Op november 2022 was de aftrap van het Lerend Netwerk Texel met een informatieavond.

2023:

- In januari 2023 vond de 2-daagse bodemcursus plaats

- De bodemmonsters van de deelnemende bedrijven werden in februari gestoken

- De uitslag van de bodemmonsters kwam in maart en werd in de opvolgende maand online toegelicht

- In april hebben de deelnemende bedrijven een bodemcoach op bezoek gehad

- In mei ontvingen de deelnemers het adviesrapport voor hun bodempilot. Een aantal boeren hebben een Chroma-analyse laten maken van hun bodem of compost. Tijdens een online bijeenkomst heeft René Jochems uitleg gegeven hoe deze gelezen dient te worden. Wil je deze terugkijken? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je ontvangt een link om de opname te downloaden en terug te kijken. 

- Op 8 Juni heeft Bram van Groningen met een studiegenoot een presentatie gegeven over de Bodem C-tool. Dit werd voorafgegaan met een uitleg over wat organische stof doet, hoe het wordt opgebouwd en op welke wijze het afbreekt.

De Bodem C-tool geeft op een eenvoudige manier inzicht in de organische stofbalans, en een duidelijk beeld welke maatregelen bijdragen aan het verhogen van het organische stofgehalte, zoals het verhakselen van stro, de teelt van groenbemesters en het aanvoeren van drijfmest.

Wil je de presentatie van Bram en Julian terugkijken? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je ontvangt een link om de opname te downloaden en terug te kijken. 

Klik hier voor de PowerPoint van de presentatie

Klik hier voor de website van Farmmaps

Klik hier voor de online handleiding

Klik hier voor een online instructievideo

- Op 12 juni hebben de pachters van natuurpercelen van Natuurmonumenten de bodems van hun natuurpercelen bekeken samen met bodemadviseur Joost van der Kroon. Aan de hand van de gegraven profielkuil kon Joost al aangeven wat het probleem van het perceel was (te weinig voeding, verzuurde grond of verdichtte onderlagen) en wat er geadviseerd wordt om hieraan te gaan doen. Het was een uiterst leerzame dag voor de deelnemende pachters en in samenwerking met Natuurmonumenten is hier een daadwerkelijk vervolg aan gegeven door middel van het bekalken van de percelen met traag werkende zeeschelpenkalk.

Wil je weten welk grondsoort jij hebt, of hoe de bodemsoorten op Texel of Nederland in elkaar steken, klik dan op deze link. Klik je op het gebied en vervolgens het 'i' symbool dan zie je specifiek de grondsoort. Kom je er niet uit? Je kan altijd om hulp vragen aan Siem of Vincent.

- Op 8 augustus is er een door Mulder Agro een lezing gehouden over kruidenrijk grasland, gecombineerd met het bezoek van een ingezaaid perceel kruidenrijk grasland van Labora.

- De uit de bodempilot geadviseerde bodemmaterialen worden in september toegediend

- In oktober vond de excursie naar John Huiberts plaats

- De terugkomdag met een terugblik naar afgelopen jaar werd in december georganiseerd

2024: 

- Reflectie en vooruitkijken in studiegroep akkerbouw in april

Copyright www.delieuw.nl

Web+Design door WEBJONGENS